Turgut Tokaç

A-
A+
Meslek :Klasik Türk musikisi hocası, neyzen, bestekâr ve hekimdir Doğum Tarihi : 24 Nisan 1942 Doğum Yeri : Ünye, Ordu Web Sitesi : Tıklayın

Turgut Tokaç (d. 24 Nisan 1942, Çakmak, Ünye) Klasik Türk musikisi hocası, neyzen, bestekâr ve hekimdir.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden askeri tabip olarak mezun olduktan sonra Dahiliye (İç Hastalıkları) ihtisası yaptı. Çeşitli askeri ve sivil sağlık müesseselerinde görev yaptı. Emekli olduktan sonra Samsun’da serbest hekim olarak tıp mesleğini sürdürmektedir.

İstanbul’daki eğitim hayatı esnasında neyzen ve bestekâr Halil Can başta olmak üzere, dönemin önde gelen müzisyenleri ile tanıştı. Halil Can’dan ney ve musiki nazariyatı konusunda çok faydalandı. Türkiye’nin her yanında yüzlerce musikiye bağlı kişiler yetiştirdi. Uzun süre görev yaptığı Samsun’da bu alanda önemli çalışmalar yaptı. Turgut Tokaç’ın çalışmaları sonucunda Samsun, Türkiye çapında klasik Türk musikisi alanında önemli merkezlerden biri durumuna geldi.

Turgut Tokaç çocukları musikiye bağlı kişiler olarak yetişmişlerdir. Bombalı bir terör saldırısında hayatını kaybetmiş olan oğlu Ertuğrul Tokaç iyi bir klasik kemençe sanatçısı idi. Diğer oğlu Dr. Murat Salim Tokaç ise, çok tanınmış bir tanbûrî ve neyzendir.

Besteleri
Çok sayıda beste çalışması olan Dr. Turgut Tokaç’ın bestelerinden TRT repertuvarında kayıtlı olanları aşağıdaki beş eserdir:
Allı kızım güllü kızım Söz: Mehmet Ekici, Makam: Nikrîz, Form: Şarkı, Usul: Aksak (TRT Rep. No: 12293)
Gözleri yıldızlara dilleri bala benzer Söz: Ahmet Efe, Makam: Segâh, Form: Çocuk ş., Usul: Aksak (TRT Rep. No: 13676)
Senin her bir sözün rûha devadır yâ Resûlallah Söz: Ahmet Efe, Makam: Bestenigâr, Form: İlâhi, Usul: Düyek (TRT Rep. No: 14577)
Ana ile insan gelir dünyaya Söz: Yılmaz Çiçek, Makam: Hicaz, Form: Şarkı, Usul: Sofyan (TRT Rep. No: 19932)
Mevlâm sahralar yaratmış çöller ayrı ayrı Söz: Yılmaz Çiçek, Makam: Nihâvend, Form: İlahi, Usul: Sofyan (TRT Rep. No: 19933)