Ünye Kalesi

A-
A+
Ulaşım : Ünye-Akkuş yolu üzerinde, Ünye merkeze 7 kilometre mesafededir. Asfalt yolla ulaşım sağlanmaktadır. Adres : Kale, 52300 Ünye/Ordu, Türkiye Konum : Yol Tarifi (Haritada Gör)

Şehir merkezine 5 km. uzaklıkta, Ünye – Niksar karayolu üzerindedir. Karadeniz’in günümüze kadar ulaşmayı başaran en önemli tarihi mekanlarından biridir. Sarp bir kaya kütlesi üzerine kurulmuş kalede dört aşamalı surlar, dehlizler, su sarnıçları ve çok sayıda kaya mezarı bulunmaktadır. Kale kapısının solunda , yerden sekiz metre yükseklikte ana kaya üzerine oyulmuş kaya mezarı ise, Paphlagonia  kaya mezarları tarzındadır. II. Mithridates’e atfedilen mezar, kalenin Pontuslar tarafından etkin biçimde kullanıldığını göstermektedir.

Kale’de zirveye yakın bölgede 45 derecelik meyille kuzeybatı yönünde 2 adet dehliz bulunmaktadır. Dehlizlerden biri 420 basamaklı olup, kalenin eteklerine iniyor izlenimi vermektedir. Kral VI. Mithridates’i yenen Romalı komutan Pompeius, Ünye Kalesi ve diğer Pontus kalelerini tahrip ederek bu tünelleri büyük kaya parçalarıyla tıkamıştır.

Erken Hristiyanlık döneminde kalenin orta bölümü kutsal alan (kilise) olarak kullanılmış ve girişteki kaya mezarının iki yanındaki sütunlar sökülerek freskler işlenmiştir. Osmanlı döneminde de kalede asker istihdam edildiği bilinmektedir.

Kale’de hamam kalıntıları, havuzlar, su kanalları ve çeşme kalıntıları bulunmaktadır. Kale yolu üzerinde bulunan tarihi çeşmenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte, kitabesinde 1823 yıllında Ümmü Gülsüm adına onarıldığı belirtilmektedir.

Boğaziçi Üniversitesi profesörlerinden John Frelly: “14. yüzyılda Jean d’Arras’ın Mélusine adlı romanında geçen Atmaca Kalesi, aslında Ünye Kalesi’dir.” demektedir. Dünyanın ilk romanı sayılan Mélusine, kalede esir tutulan bir kraliçeden bahsetmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde önümüzdeki yıldan itibaren, Ünye Kalesi’nde arkeolojik kazılara başlanması planlanmaktadır.