ÖLÜM DÖŞEĞİNDE Kİ TARİHİ HAMAM YENİDEN HAYATA DÖNDÜRÜLDÜ

A-
A+
Güncel Haberler

Ünye’de 1800 yıllarda Ermeni taş ustaları tarafından ilçede çıkarılan taşlarla yapılan Saray Hamamı, 35 yıllık unutulmuşluğun ardından yeniden eski ihtişamlı günlerine döndü.

En Son 1982 Yılında Hizmet Vermişti

200 yılı aşkın mazisi ile Ünye’de birçok kişinin hatıralarında yer alan ve Süleyman Paşa tarafından yaptırılan tarihi Saray Hamamı en son 1982 yılına kadar hizmet vermişti. O yıldan itibaren kapatılan ve yıllar geçtikçe adeta harabe bir hale dönüşen kentin bu eşsiz mirası son yıllarda içinde incir ağaçları büyüyen ve yıkılmaya yüz tutmuş haliyle görenlerin içini sızlatıyordu.

35 Yıldır Hem Bürokrasinin Hem de Siyasetin Dilindeydi

Atıl duruma düştüğü 35 yıldır hem bürokrasinin, hem de siyasetin dilinde olan, ne yazık ki bir arpa boyu yol kat edilemeyen Saray Hamamı sonunda hak ettiği değeri yeniden buldu.

Adeta Ölüm Döşeğindeydi

Ünyelilerin “Ölüm Döşeğinde” diye adlandırdığı tarihi ve zaman zaman kitaplar bile bu şekilde tabir edildiği Saray Hamamı, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar’ın girişimleriyle eski günlerine yeniden döndü.

Başkan Çamyar’ın göreve gelir gelmez Ünye’nin tarihi miraslarını kente ve turizme yeniden kazandırmak adına başlattığı “Kültür Yolu” projesi içerisinde restorasyon çalışmaları kapsamına alınan Saray Hamamı yeni görünümü ile göz kamaştırıyor.

Restorasyon Çalışması Bir Yılda Tamamlandı

Haziran 2016’da yapılan ihale sonrası Ağustos 2016’da başlayan restorasyon çalışmaları bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı. Orijinaline uygun bir şekilde yapılan restorasyon çalışmasında Saray Hamamının ısıtma sisteminden, kurnalarına kadar tüm detaylar incelikle ele alındı.

Başkan Çamyar, “Kültür Yolu Projesi için Şu Ana Kadar 11 Milyon Lira Harcama Yaptık”

Bölgenin en eski hamamlarından biri olma özelliği taşıyan Saray Hamamı’nın Ünye’ye ve kent turizmine yeniden kazandırılması ile ilgili konuşan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Ünye’miz bölgesinde tarihi miraslarının en zengin olduğu ilçelerden bir tanesi. Ancak ne yazık ki yıllar içerisinde gerek çarpık yapılaşma, gerekse ihmal sonucu birçoğu ya yok olmuş, ya da yok olma sürecine girmişti. Ünye’nin turizmini geliştirmek ve klasik mimarisi başta olmak üzere tarihi miraslarını gün yüzüne çıkarmak için başlattığımız “Kültür Yolu” projemiz kapsamında şu ana kadar 11 milyon lira harcama gerçekleştirdik. Saray Hamamı ’da ilçemizin tarihi kimliğini yansıtan en önemli eserler arasında yer alıyordu. Hepimizin hatırlarında yaşayan bu önemli değerimizin restorasyonunu kısa süre içerisinde tamamlayarak yeniden hayata döndürdük. Eski günlerde olduğu gibi yeniden hamam olarak hizmet vermeye başlayacak olan Saray Hamamı’nın açılışını yakın bir zamanda gerçekleştireceğiz” dedi.

Kültür Yolu Projesi kapsamında şu ana kadar Yalı Kilisesi, Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, Kadılar Yokuşu Sokak Sağlıklaştırma Çalışması, Bakırcılar Arastası, Orta Çarşı çalışmaları gerçekleştirildi.

Proje kapsamında altyapısı hazırlanan Ünye Kalesi, Kefeli Han, Fazile Hanım Konağı, Çifte Hamam gibi diğer tarihi mirasların restorasyon çalışmaları ise devam ediyor. 

Güncel Haberler